Što je eko dizajn i zašto je tako važan?

ŠTO JE EKO DIZAJN?

Dok svjetska populacija približava brojku od 8 milijardi, paradigma “kupi, koristi, baci” linearne ekonomije više nema smisla i vodi nas prema nesigurnoj budućnosti. Svijest o tome dovela je do pojave eko dizajna, perspektive proizvodnje koja uključuje kriterije zaštite okoliša u svakoj fazi: od koncepta do razvoja, od transporta do recikliranja.

Imamo dobre razloge za proizvodnju boljih i učinkovitijih proizvoda: sirovine i prirodni resursi su ograničeni i ako nismo oprezni, ponestat će. Neki resursi, poput vode, vitalni su za izvor života, dok su minerali ključni za ključne sektore gospodarstva, poput tehnološke industrije. Dodajte CO2 i energiju koju proizvođači koriste u jednadžbu i cijena koju plaća planet postat će neodrživa.

ODRŽIVA PROIZVODNJA I DIZAJN

Prema Greenpeaceu, ljudska potrošnja prirodnih resursa udvostručila se u posljednjih 30 godina, što je potaknulo Ujedinjene narode (UN) na zagovaranje novog proizvodnog modela koji optimalno koristi resurse i energiju, razvija održivu infrastrukturu, poboljšava pristup osnovnim uslugama i stvara visokokvalitetne zelene poslovne prilike.

Ekološke koristi održive proizvodnje utječu i na industriju i na društvo. UN promiče ovaj sustav kao način poboljšanja kvalitete života milijuna ljudi, smanjenja siromaštva, povećanja konkurentnosti i smanjenja ekonomskih, okolišnih i društvenih troškova.

ŠTO JE EKO DIZAJN I ZAŠTO JE TAKO VAŽAN?

Nešto je pogrešno u društvu koje koristi 7.500 litara vode – količinu koju osoba popije u sedam godina – za proizvodnju jednog para traperica. Ova činjenica, objavljena od strane UN-a 2019. godine, samo je vrh ledenog brijega koji zahtijeva rješenja poput eko dizajna. To je nova filozofija koja razmatra održivost proizvoda od početka do kraja, gdje rudarenje, proizvodnja, distribucija i upotreba od strane potrošača moraju zadovoljiti zelene kriterije.

Eko dizajn je ključna stavka kružne ekonomije, strategije kojoj je cilj dati proizvodima neodređeni život unutar zatvorenog kruga bez otpada. Dizajniranje s održivim materijalima znači da proizvodi u kružnoj ekonomiji dosegnu kraj svog korisnog vijeka u prikladnom stanju da se iskoriste na nove načine, za razliku od “kupi-koristi-baci” ili ‘linearnog’ gospodarstva.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost ACT PRINTLAB d.o.o.

Mitovi i činjenice o tisku i papiru

U današnjem digitaliziranom svijetu u kojem su informacije dostupne temeljem samo jednog klika, zaboravljamo koliko je važna uloga papira i tiska. Važno je znati da

Ambalaža kao okvir za Vašu fotografiju!?

Sljedeći našu filozofiju održivog dizajna kod osmišljavanja EKOTEKE posebnu pažnju posvetili smo dizajnu ambalaže. Nismo željeli da Ekoteka bude samo još jedan proizvod upakiran u

Prijava na newsletter