Tisak na vodenoj osnovi: novi zeleni standard u tisku

U svijetu gdje se ekološka svijest neprestano širi, industrija tiska igra ključnu ulogu u smanjenju ekološkog otiska. Tradicionalni tiskarski postupci često koriste kemikalije i otapala koja mogu biti štetna za okoliš i ljudsko zdravlje. U ovom kontekstu, tisak na vodenoj osnovi izranja kao “novi zeleni standard” u svijetu tiska. 

Otklanjanje štetnih kemikalija 

Tisak na vodenoj osnovi potpuno mijenja igru. Umjesto korištenja tinta na bazi otapala i kemikalija, ova metoda koristi boje koje se temelje na vodi. Ovo znači da proces tiska ne ispušta štetne emisije u okoliš, kao što su isparljivi organski spojevi (VOC) koji pridonose zagađenju zraka i kvaliteti zraka. Istovremeno, eliminira se i potreba za rukovanjem opasnim kemikalijama, što čini radno okruženje sigurnijim za zaposlene u tiskarskim tvrtkama. 

Očuvanje kvalitete i smanjenje troškova 

Tisak na vodenoj osnovi ne samo da je ekološki prihvatljiv, već i ekonomičan. Ove boje često pružaju bolju kvalitetu otiska i reprodukcije boja, što znači da proizvodi izgledaju svježe i privlačno. Istovremeno, smanjuju se troškovi odlaganja opasnog otpada povezanog s tiskom na otapalima. 

Izbor brojnih brendova i tiskara 

Sve više brendova i tiskara prepoznaje prednosti tiska na vodenoj osnovi. Ova tehnika se koristi za tiskanje časopisa, brošura, ambalaže, odjeće i još mnogo toga. Kroz nju, mnoge tvrtke ističu svoju predanost održivosti i ekološki odgovornom poslovanju. 

Tisak na vodenoj osnovi predstavlja prekretnicu u industriji tiska. Ova inovacija ne samo da smanjuje negativan utjecaj tiskarske industrije na okoliš, već i podiže kvalitetu proizvoda i čini radno okruženje sigurnijim. Dok se svijet okreće prema održivom načinu života, tisak na vodenoj osnovi postaje ne samo standard, već i simbol odgovornog i ekološki prihvatljivog tiska. U budućnosti možemo očekivati ​​još veću integraciju ove tehnike, čime će se postići maksimalna održivost u industriji tiska. Tisak na vodenoj osnovi ne samo da je zeleni novi standard, već i ključ za očuvanje okoliša i stvaranje bolje budućnosti za sve nas.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost ACT PRINTLAB d.o.o.

Mitovi i činjenice o tisku i papiru

U današnjem digitaliziranom svijetu u kojem su informacije dostupne temeljem samo jednog klika, zaboravljamo koliko je važna uloga papira i tiska. Važno je znati da

Ambalaža kao okvir za Vašu fotografiju!?

Sljedeći našu filozofiju održivog dizajna kod osmišljavanja EKOTEKE posebnu pažnju posvetili smo dizajnu ambalaže. Nismo željeli da Ekoteka bude samo još jedan proizvod upakiran u

Prijava na newsletter