Dizajn eko proizvoda i usluga

Razmišljanje na razini cjelokupnog sustava

Naša tijela mogu se prikladno promatrati kao niz međusobno ovisnih podsustava od kojih svaki zahtijeva određeno održavanje i njegu za optimalno funkcioniranje. Kada jedan od podsustava počinje ignorirati ili zlorabljivati sustav s vremenom dolazi  do prekretnice i cijeli sustav počinje propadati te nastupa smrt.

Ista se analogija može primijeniti i na složena mehanička i tehnološka rješenja. Uzmite kao primjer automobil sa svojim upravljačkim, pogonskim, kočionim, električnim i drugim sustavima. Automobil možemo dugo voziti bez brige za bilo koji njegov podsustav, sve do tog jednog kritičnog trenutka kada se automobil jednostavno zaustavi. Dolazi do prijelomne točke kvarova podsustava i jedini način da se taj automobil pomakne biti će guranje ili vuča.

Isti koncept nalazimo i u visoko međuovisnim ekološkim, društvenim i ekonomskim sustavima. Otpornost ekosustava teško je predvidjeti jer su to živi sustavi, a ne strojevi koji se ponašaju na unaprijed određene i projektirane načine. Zbog toga je važno da rješenja nisu postavljena tako da rješavaju probleme pojedinačnih dijelova bez razumijevanja implikacija za cijeli sustav.

Razmišljanje o životnom ciklusu

Temeljni princip kada govorimo o kružnim sustavima je da je sve međusobno povezano. Eko dizajn proizvoda znači učiniti ga poželjnim za ljude i uzeti u obzir cijeli njegov životni ciklus primjenom ekoloških kriterija u svim fazama.

Produljenje vijeka trajanja proizvoda je više od recikliranja materijala. Radi se o održavanju proizvoda što je moguće bliže izvornom stanju tijekom vremena, na primjer kroz dulju upotrebu, popravak, nadogradnju, obnovu ili ponovnu proizvodnju.

Principi dizajna eko proizvoda

Dizajn usmjeren na čovjeka

Primijenite pristup dizajnu usmjeren na čovjeka kako biste razumjeli potrebe i ponašanje korisnika. Otkrijte motivacije, izazove i želje korisnika. Pojasnite i pojednostavnite funkcije i učinite ih vrijednim i poželjnim.

Dizajn sustava

Definirajte problem gledajući sustav kao cjelinu te razmišljajući o životnom ciklusu i održivom razvoju proizvoda.

Dizajn i inovacije – razvoj novog koncepta

Pokušajte otkriti nove načine korištenja i ponovne upotrebe proizvoda već u fazi dizajna. Koristite tehničke i društvene inovacije za zatvaranje petlje u kružnim sustavima.

Digitalizacija

Uključite digitalnu tehnologiju i otvorene inovacijske platforme, surađujte kako biste stvorili zajedničku vrijednost. Pratite i optimizirajte korištenje resursa i ojačajte veze između sudionika u lancu opskrbe putem digitalnih, online platformi i tehnologija.

Ponovno razmislite o poslovnom modelu

Radite na inovacijama u kružnog sustavu poslovnog modela, gradite interakciju između proizvoda i usluga. Imajte na umu otkrivanje ekonomsko-poslovnih modela i razumijevanje društvenog ponašanja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost ACT PRINTLAB d.o.o.

Mitovi i činjenice o tisku i papiru

U današnjem digitaliziranom svijetu u kojem su informacije dostupne temeljem samo jednog klika, zaboravljamo koliko je važna uloga papira i tiska. Važno je znati da

Prijava na newsletter