DRUŠTVENA IGRA EKOTHLON

EKOTHLON je društvena igra koja uz druženje i zabavu na inovativan način educira o održivom razvoju.

Umjesto klasičnih karata s pitanjima, igra se oslanja na mobilnu aplikaciju koja pomoću umjetne inteligencije generira pitanja i odgovore i tako pruža novo iskustvo igre i edukacije.

EKOTHLON nije samo igra, već i alat za učenje i ponavljanje. Kroz svaki krug igre, igrači će poboljšati svoje razumijevanje održivog razvoja i razvijati svijest o ekološkim i društvenim  izazovima koji nas okružuju. Kroz zanimljiva pitanja, izazove i edukativne elemente, igra potiče igrače da razmisle o svojim svakodnevnim navikama i doprinesu održivom okolišu i društvu. Igra pruža igračima priliku za učenje i usvajanje znanja kroz tri razine pitanja. Igru mogu igrati i djeca i stariji zajedno. Maksimalni broj igrača je 8.

Karte za igru izrađene su od recikliranog papira Nautilus. Kako bi smanjili ekološki otisak i ne bi trošili dodatne resurse koristimo mobilnu aplikaciju. Kako dodatni element iskoristili smo AI tehnologiju i ugradili je u aplikaciju koja je za sad u testnoj fazi. 

POČETAK IGRE
Igra se sastoji od ukupno 92 karte. Od toga 72 karte sadrže simbole i boje, 16 karata je u obliku pitanja i 4 akcijske karte. Maksimalan broj igrača/ica je 8.

Igra se s kompletom karata EKOTHLON i aplikacijom koja se učita mobilnim uređajem. Prije početka igre potrebno je skenirati QR kod na ambalaži, uputstvima za igru ili upisivanjem linka https://ekoteka.hr/quiz u internet preglednik.

Prije same igre potrebno je dogovoriti s igračima/icama razinu težine pitanja, koja će biti generirana putem aplikacije. Pitanja su podjeljena po težini na tri razine. Prva razina su jednostavna pitanja, treća razina su napredna pitanja, dok je druga razina kombinacija pitanja iz prve i treće razine.


TIJEK IGRE
Nakon toga karte se miješaju i svakom igraču se dijeli po 7 karata. Ostatak karata postavlja se licem prema dolje na stol. Početna karta se okreće licem prema gore i igra može početi.

Igrači trebaju odigrati jednu kartu koja se podudara sa simbolom ili bojom karte koja se nalazi okrenuta licem prema gore. Ako igrač nema kartu koja se podudara s gornjom kartom treba uzeti novu kartu. Ako ta karta omogućuje odigravanje, igrač je obavezan odigrati ju. Ako ne, igrač završava svoj potez.

Karte s +1, +2, +3, +4 mogu se igrati samo na kartu iste boje. Sljedeći igrač/ica treba uzeti broj karata koji je označen na karti (+1, +2, +3, +4) ako nema istu. Ako pak igrač posjeduje +1, +2, +3, +4 kartu može je staviti samo na isti broj, odnosno kartu +1 samo na kartu +1, kartu +2 na +2 itd. Sljedeći igrač koji nema takvu kartu uzima ukupan zbroj karata koje su prethodni igrači odigrali. Igra se zatim nastavlja dalje prema boji posljednje bačene karte.

Karta s pitanjem može se odigrati samo na istu boju karte. Nakon što igrač/ica odigra kartu s pitanjem prvom sljedećem igraču/ici potrebno je učitati pitanje pritiskom na smeđi gumb u aplikaciji. Pritiskom na zeleni gumb AI (umjetna inteligencija) generira odgovor na pitanje.

Ako igrač odgovori točno na pitanje nastavlja igru i baca kartu. Ako ne odgovori točno na pitanje onda uzima jednu kartu. Igru nastavlja sljedeći igrač/ica.

Igrač koji prvi ostane bez karata u ruci pobjeđuje.


CILJ IGRE
Cilj igre je edukacija o održivom razvoju.


DODATNE UPUTE
Pitanja koja se postavljaju generirana su pomoću AI (umjetne inteligencije). U slučaju da se za pojedino pitanje ponudi krivi odgovor možete se javiti korisničkoj podršci putem forme na linku https://ekoteka.hr/quiz/kontakt kako bi ispravili taj dio.

Prijava na newsletter