Doprinesi! Posadi smreku.

Kupnjom Ekoteke imate mogućnost postati ekološki osviješteni jer uz svaku Ekoteku dobijete i jedinstvenu etiketu sa sjemenkama smreke. Sjemenke smreke možete posaditi na balkonu, gerilski po gradu ili planski u šumi.

SADNJA ETIKETE SA SJEMENJEM SMREKE

  1. Etiketu posadite u zemlju na optimalnu dubinu od 1 do 2 cm
  2. Pripazite da zemlja ne bude previše suha ni previše vlažna
  3. Nakon 14 – 20 dana pojavljuju se mlade sadnice smreke

Ove prekrasne biljke su ne samo estetski privlačne, već imaju i mnoge druge koristi koje se odnose na poboljšanje kvalitete zraka, tla i vode, te pružanje staništa za mnoge vrste životinja.

Jedna od najvažnijih koristi sadnje smreka je smanjenje rizika od erozije tla. Kada se smreke posade na nagibu, njihove korijenje duboko prodiru u zemlju, što značajno smanjuje rizik od klizišta. Osim toga, smreke mogu zadržati velike količine vode u svojim korijenima, čime se smanjuje rizik od poplava.

Smreke također imaju pozitivan učinak na kvalitetu zraka. Ove biljke mogu apsorbirati značajne količine CO2 iz atmosfere, što doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova. Osim toga, smreke također uklanjaju različite zagađivače zraka, uključujući dušikove okside, sumporov dioksid i čestice prašine.

Smreke su također korisne za poboljšanje kvalitete vode. Biljke mogu apsorbirati i filtrirati velike količine vode, uklanjajući različite tvari, uključujući dušikove spojeve i fosfate koji su prisutni u otpadnim vodama. Osim toga, smreke također mogu pomoći u zaštiti vodnih tijela od onečišćenja, sprečavajući ispiranje pesticida i drugih zagađivača u okolnu vodu.

Smreke također pružaju dom mnogim vrstama životinja. Ove biljke su omiljeno stanište za mnoge ptice i životinje, koje koriste smreke kao mjesto za gniježđenje ili skrivanje. Osim toga, smreke također pružaju hranu za različite vrste životinja, uključujući jelene i druge sisavce.

Kada se sve ove koristi smreka uzmu u obzir, jasno je da je sadnja smreka važna aktivnost za zaštitu okoliša i poboljšanje ekosustava. Bez sumnje, sadnja smreka je jedan od najučinkovitijih načina zaštite naše okoline. Zato, ako tražite jednostavan način da doprinesete očuvanju okoliša, razmislite o sadnji smreka.

Doprinesi, kupi Ekoteku i posadi smreku.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost ACT PRINTLAB d.o.o.

Mitovi i činjenice o tisku i papiru

U današnjem digitaliziranom svijetu u kojem su informacije dostupne temeljem samo jednog klika, zaboravljamo koliko je važna uloga papira i tiska. Važno je znati da

Prijava na newsletter