Od starog do novog. Kako otpadnom tekstilu udahnjujemo novi život?


Korištenjem otpadnog tekstila u procesu izrada korica za EKOTEKU smanjujemo količinu smeća koje svakodnevno stvaramo i stvaramo inovativni proizvod koji može biti i modni dodatak. Tekstil na koricama EKOTEKE i EKOBLOKA bio je svojedobno tekstilni višak ili roba s greškom namijenjena smeću. Također, koristimo i tekstil dobiven iz bačenih, košulja, iznošenih hlača, premalih majica, haljina iz mladosti i kuhinjskih krpa, itd, koji je pažljivo odabran i skrojen uz pomoć dizajnera u društvenom poduzeću Humana Nova. Recikliranje otpadnog tekstila je izuzetno važan proces koji može pomoći u smanjenju otpada i zaštiti okoliša. Svake godine milijuni tona tekstila završavaju na odlagalištima otpada, što stvara ogroman teret za naš planet. Recikliranje otpadnog tekstila je jedan od načina da se smanji količina otpada i da se stvori novi proizvod koji će imati manji utjecaj na okoliš.

Recikliranje tekstila također može pomoći u smanjenju emisije stakleničkih plinova. Proizvodnja novog tekstila zahtijeva mnogo energije i prirodnih resursa, što može dovesti do emisije velikih količina CO2 u atmosferu. Međutim, recikliranje otpadnog tekstila može smanjiti potrebu za novim proizvodima, što će smanjiti ukupnu emisiju stakleničkih plinova.

Recikliranje otpadnog tekstila također može pružiti ekonomsku korist. Mnoge tvrtke koje se bave recikliranjem tekstila zapošljavaju radnike, što može imati pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu. Osim toga, reciklirani tekstil može biti korišten za izradu novih proizvoda, što stvara nove poslovne prilike i potiče gospodarski razvoj.

Ako želite doprinijeti zaštiti okoliša i poboljšati naš planet, razmislite o recikliranju svojih starih košulja, majica, haljina, stolnjaka, hlača… Mnoge zajednice imaju programe recikliranja tekstila, a u Hrvatskoj u recikliranju odbačenih tekstilnih predmeta prednjači Humana Nova koja je naš dugogodišnji partner u izradi jedinstvenih i unikatnih EKOTEKA od recikliranog tekstila koje možete pronaći na ovoj webstranici.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost ACT PRINTLAB d.o.o.

Mitovi i činjenice o tisku i papiru

U današnjem digitaliziranom svijetu u kojem su informacije dostupne temeljem samo jednog klika, zaboravljamo koliko je važna uloga papira i tiska. Važno je znati da

Prijava na newsletter