Održiva proizvodnja

Cilj održive proizvodnje je optimiziranje procesa kako bi se minimizirali negativni utjecaji na okoliš. Ukratko: smanjenje potrošnje energije, zaštita prirodnih resursa, ponovno korištenje materijala i dijelova proizvoda i optimizacija proizvodnih procesa.

Održiva proizvodnja je stvaranje eko proizvoda u čijem se procesu izrade minimiziraju negativni utjecaji na okoliš, smanjuje se potrošnja energije, čuvaju se prirodni resursi, sigurna je za zaposlenike, zajednicu i potrošače. Opći cilj održive proizvodnje je sagledati cijeli proizvodni ciklus i optimizirati životni ciklus proizvodnih sustava, proizvoda i usluga. Održiva proizvodnja ne samo da generira održivije proizvode, već će i proizvodni procesi postati održiviji, što povećava ukupnu, društvene i ekološku vrijednost tvrtke.

Temelji održive proizvodnja: industrija zatvorene petlje

Održiva proizvodnja
Optimizirani procesi koji minimiziraju negativne utjecaje na okoliš, čuvaju energiju i prirodne resurse. Takva proizvodnja unapređuje sigurnost zaposlenika, zajednice i proizvoda.

Optimizacija proizvodnih procesa i tehnika
Optimiziranje proizvodnih metoda i operacija kontinuiranim poboljšanjem procesa. Kontrola kvalitete proizvodnje, smanjenje broja koraka u proizvodnje. Inovacije u proizvodnji kao što automatizacija, 3D ispis. Niži troškovi proizvodnje i rada te veća učinkovitost.

Povećana energetska učinkovitost
Niska/čista/obnovljiva potrošnja energije. Minimiziranje potrošnje energije u proizvodnji.

Smanjenje onečišćenja, štetnih emisija i otpada
Niži troškovi zbrinjavanja otpada. Čišće i sigurnije radno okruženje.

Industrijska simbioza
Industrijska simbioza oponaša održive prirodne cikluse u industrijskim sustavima, gdje su otpadni materijali iz jednog proizvodnog procesa resursi za drugi proizvodni proces.

Ponovna proizvodnja

Pametnim rastavljanjem dijelovi proizvoda se mogu izravno ponovno upotrijebiti u drugom proizvodu.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost ACT PRINTLAB d.o.o.

Mitovi i činjenice o tisku i papiru

U današnjem digitaliziranom svijetu u kojem su informacije dostupne temeljem samo jednog klika, zaboravljamo koliko je važna uloga papira i tiska. Važno je znati da

Prijava na newsletter